27 Ekim 2010 Çarşamba

ÇINARALTI - KANLICA

Neden Kanlıca'dayız? Tabii ki geleneksel yoğurt için. Yoğurt yemeye her ne kadar çok meraklı olmasak da amaç tamamen "Kanlıca'da yoğurt yedin mi?" sorusuna Türkiye'nin en çok okunan gezi bloglarından birinin yazarı olarak "Hayır" deme ayıbında bulunmamak.

Üsküdar sahil şeridinin hayatımda gördüğüm en gazcı belediye otobüs şoförleri eşliğinde hem de bir Cumartesi günü olmasına karşın trafikle yüzleşmeden kısa bir süre sonra ulaştık Kanlıca'ya. Kısa derken İstanbul'a göre kısa. Ben o sürede Muğla'dan Marmaris'e gidebilirim örneğin.

Kanlıca'ya nasıl gidilir? İnin Üsküdar'a. Binin otobüse. Sahil yolunda Kuzguncuk,Çengelköy, Beykoz, Anadoluhisarı'nın ardından Kanlıca'dasınız. Üsküdar'ı değil ama o sahil şeridinin görselliğini her zaman sevmişimdir. Oralar bana daha yerel ve mahalli geliyor.

Neyse efendim. Kanlıca yoğurdu yemek istiyorsanız Çınaraltı diye bir mekan var. Oraya gideceksiniz. Çengelköy'deki Çınaraltı'nın bir benzeri. Sahipleri aynı mı araştırmadım. Dışında bir bahçesi var içinde de birçok masası var. İnsanlar cam kenarı yer bulmak için birbirini gözlüyor adeta. Cam kenarı dediyse harbiden cam kenarı. Neredeyse denizin üstünde kendinizi hissediyorsunuz. O kadar yakın. Fakat bir süre sonra güneş ışınları gözünüzü kör edecek cinsten sizi zorlamaya başlıyor ve midenizi bulandırıyor. Cam kenarı oturma süreniz maksimum 1 saat olsun.

Gelelim Kanlıca yoğurtlarına. Pek bir özelliği yok. Gelen kaselerin üzerinde Kanlıca yoğurdu yazıyor, mönüde farklılıklar dikkat çekiyor. Mesela şekerli yoğurt dediğinizde bir kase pudra şekerei geliyor. Bunun yanı sıra reçelli ve aynı zamanda dondurmalı yoğurtlar meşhur. Biz tercihimizi pudralı yoğurtlardan yana kullandık ve kişi başı 4 TL ödedik bu yoğurtlara.

Dediğim gibi bazı şeyler vardır mutlaka yapılması gereken. Pierre Loti'de çay içmek, Kanlıca'da yoğurt yemek gibi. Bunları yapın eğer vaktiniz olursa. Kimseden eksik kalmayın, her zaman fazlanız olsun. Amaaan bana ne demeyin? Çok okuyan değil çok gezen bilirmiş. Bu sözün de bu konuyla pek bir alakası yok. Saygılar

Bana herkesoraya@gmail.com adresinden her zaman ulaşabilirsiniz...

1 yorum:

Beyhan dedi ki...

Merhaba, buradaki sıralama yanlış, bloğunuzu rehber edinip yola çıkanlar için saatler kaybetmek demek bu:

"Kanlıca'ya nasıl gidilir? İnin Üsküdar'a. Binin otobüse. Sahil yolunda Kuzguncuk,Çengelköy, Beykoz, Anadoluhisarı'nın ardından Kanlıca'dasınız..."
Bu tarz bloglardan görüp mekana giden kişiler genelde oraların yabancısı oluyor..
Selamlar.