19 Kasım 2010 Cuma

TOPKAPI SARAYI, SULTANAHMET

Yerebatan Sarnıcı'nı anlattıktan sonra geliyoruz hemen aynı yol üzerinde bulunan Topkapı Sarayı'na. Osmanlı padişahlarının lüksünü, yaşam biçimlerini, altına meraklarını ve ne giydiklerini yaşayabileceğiniz Topkapı Sarayı da tarihi Sultanahmet bölgesinde yer alıyor.

Topkayı Sarayı'na nasıl gidilir? Soruyu hemen cevaplayalım. Buraya en kolay ulaşım yolu tramvay. Yani Eminönü'nün üst kısımları. Kolay bir dille anlatıyorum dikkat edin. Buraya en kolay ulaşım yolu tramvay. Tramvaya Kabataş'tan, Tophane'den, Karaköy'den, Eminönü'nden ve o yol üzerlerindeki duraklardan binebilirsiniz. Sultanahmet durağında indiğinizde kolay bir şekilde Yerebatan Sarayı'na ulaşacaksınız. Beşiktaş'tan taksi 12 TL yazıyor. Kabalalık bir şekilde gitmeyi planlıyorsanız taksiyle ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Türkiye'de son yıllarda Müze Kart sistemi devreye girdi biliyorsunuz. Topkapı Sarayı'nın bahçesinde bulunan gişelerden Müze Kart'ınızı alabilirsiniz. Kimliğinizi vermeniz yeterli, hemen 5 dakika içerisinde resimli Müze Kart'ınız çıkıyor. Müze Kart'ının fiyatı ise 20 TL ve bu müze kartınızla 1 yıl içinde tüm tarihi yerleri ücret ödemeden ziyaret edebiliyorsunuz. Topkapı Sarayı'na girmek için Müze Kartı almanızı öneriyorum. Öte yandan öğrenci kartınızı gösterip ücret ödemeden gişelerden biletinizi alıp içeri girebilirsiniz.

Fakat Topkapı Sarayı'nın en merak yeri Harem olduğu için buraya Müze kartınızla giremiyorsunuz. Harem kısmını görmek için içeri girip ayrıca 15 TL ödeyerek Harem'i ziyaret edebilirsiniz.

Topkapı Sarayı geniş bir alana kurulu. Tavsiyelerim kutsal hazineler kısmını ziyaret edip Musa'nın asasını, kılıcını görebilir, hazineler kısmında padişahların kullandığı şaşalı eşyaları inceleyebilirsiniz. En önemli tavsiyem ise Kaşıkçı Elması. Bu arada hazineler kısmından sonra muhteşem manzaralı bir balkona açılıyor kapılarınız. Orada da mutlaka fotoğraf çektirin.

Ayrıca balkondan da göreceksiniz. Hemen alt kısmında harika bir cafe restarant var. Burası da Konyalı'ya ait. Tarihi doku bozulmadan hizmet veren bu restaurant'ta Konyalı'nın kaliteli ve leziz yemeklerini tadabilirsiniz.

Bu arada bahçede bulunan rengarenk papağanlara dikkat. Bu papağanlar Dolmabahçe Sarayı'nı da bir cennete dönüştürüyorlar.

PAPAĞANLARLA İLGİLİ BİLGİ: İskenderiye papağanları olarak adlandırılan bu papağanlar Hindistan'dan kaçarak Topkapı Sarayı ve Gülhane civarında bir koloni oluşturmuşlar. Halk arasında mülteci papağanlar olarak da adlandırılıyor.

Hiç yorum yok: