18 Temmuz 2010 Pazar

GALATA KULESİ - GALATA




Bu yazı 5 yıldan beri İstanbul'da yaşamasına karşın 1 kez bile Galata Kulesi'ni merak etmemiş, kafasına anca geçen Pazartesi günü dank etmiş biri tarafından yazıldı.

Galata Kulesi'ne nasıl gidilir? Orada neler yapılır? Ne kadar ödenir? Bunlar Galata Kulesi için yazacaklarımız...

Önce biraz tarih. Burası Hazerfan Ahmet Çelebi'nin uçuş denemesini başlattığı yer. Üsküdar'a geçecekti ama olmadı. Bazı kaynaklarda uçtu olarak gösteriliyor ama filmde denize çakılıyor. Bakınız: İstanbul Kanatlarımın Altında... Kulenin inşa tarihi ise 528 Bizanslı imparator Anastasius.

Galata Kulesi'ne gitmek için Taksim'e ulaşmanız yeterli. Beyoğlu'ndaki İstiklal Caddesi'nin Tünel'e yakın yerinden yokuştan aşağıya inip Kule Dibi'ne ulaşabilirsiniz.

Giriş fiyatı: 5 TL Yabancılar için 10 TL. Asansör kapısında bekleyen samimi ve prezentabl görevliler beklentilerin ve gördüklerimizin aksine son derece kibar ve işlerinde ehli insanlar.

Yukarıda ise cafe ve restaurant bulunuyor. Belediyeye ait olduğundan dolayı alkole rastlayamıyoruz. Diğer fiyatlar ise gayet makul böyle bir manzara için. Akşamları Türk motiflerinin ve danslarının eşliğinde yemek yiyebilirsiniz, yabancılar için ilginç gelecektir kuşkusuz. Fakat burada gündüz vakti cafe kısmına oturmanız çok da beklentilerinizi karşılamaz. Çünkü her 10 dakikada yukarı çıkan 20 insanın popolarını görmekten manzaranın keyfine varamazsınız.

Galata Kulesi'nden aktaracaklarımız bu kadar. Bu arada bir önemli not: Kuledeyim. Ve o kadar sıkışık alanda, insanların dipdibe durduğu yerde bir koku. Sigara kokusu. Bir tahmin: Bu bir Türk. Evet, doğru. Hem de demirlerin üstüne çıkıp oturmuş bir Türk. Her yerde aynıyız, biz bize benzeriz ve değişmemiz çok uzun yıllar alacak, torunlarımız bile göremeyecek...

Saygılar efendim. Bir sonraki durağımız İstinye Park. Mailleriniz üzerine bir de İstinye Park'a uğrayacağız. Benim de işime gelir hani ...

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Galata kulesinde sigara icmek serbest admin beeeeeeeeeeeey

Hans dedi ki...

Serbest de bari orada içmesinler. Hatta kül tablaları bile var, görmüşssünüzdür :)